Ode aan m’n mama(‘s)

Vandaag is het Moederdag, een dag om je liefste moeder(figuur) te laten weten hoe blij je met haar bent. Op Facebook zag ik een oproepje van Marte, die jaren-70-foto’s zocht van onze mama’s om hen in het zonnetje te zetten. Samen met m’n mama dook ik de fotoalbums in en kwam de mooiste foto’s tegen! Fijn om zo aan de keukentafel door de jaren heen te bladeren en meer te horen over die tijd. Sinds mijn tompoezenavontuur op Koningsdag weet ik hoe fijn het kan zijn om écht uit te spreken wat iemand voor je betekent. En dus schreef ik een kleine ‘ode’ aan mijn mama en zond een hele toffe foto in. Mijn en meer mama’s vind je vandaag op modernehippies.nl.\r\n\r\nIk, als adoptiekind, bof dat ik twee lieve moeders heb: eentje in Sri Lanka en eentje in Nederland. De een zette me op de wereld, de ander leerde me de wereld kennen. Zo zie ik het ook écht: mijn biologische moeder, hoe lief en liefdevol ook, zal nooit mijn ‘mama’ kunnen vervangen (en andersom). Want juist dankzij mijn mama voelde ik me vrij om op zoek te gaan naar mijn roots, naar mijn biologische familie.\r\n\r\nMijn mama is iemand die bij de eerste ontmoeting je hand schudt, terwijl iedereen beleefd drie kussen geeft. Zodra ze je echter in haar hart sluit, krijg je steevast een dikke knuffel en staat ze altijd voor je klaar. Ze heeft zelf geen makkelijke jeugd gehad. Des te knapper vind ik ’t dat ze zoveel liefde in zich heeft. Ze is ook iemand die geen onderscheid maakt in de liefde: ze houdt van alle drie de kinderen evenveel en even onvoorwaardelijk. Ze krijgt (nog altijd) de slappe lach van suffe America’s Funniest Homevideo’s en haar schaterlach is door het hele huis te horen. Ze kickt ass met Pictionary (zo erg dat m’n papa niet meer tegen ons wil spelen), aan één potloodstreep hebben we al genoeg. Ze brengt gezelligheid, warmte en een ‘gevoel van thuis’ met zich mee, waar ze ook komt. Ze houdt van overzicht: ik doe haar een groot plezier als ik haar bijvoorbeeld mijn kledingkast laat opruimen (vet handig!). Ze weet van aanpakken. Ze helpt graag, door samen te zoeken naar een oplossing of juist door gewoon te luisteren. Ze heeft werkelijk alles over voor de mensen die dichtbij haar staan (en ze heeft zelfs mijn Sri Lankaanse moeder en broers in haar hart gesloten alsof het haar eigen familie is). Het allerbijzonderste vind ik dat mijn twee mama’s het onwijs goed met elkaar kunnen vinden! Absoluut geen haat of jaloezie. Ze krijgen om dezelfde dingen de slappe lach en houden beide zielsveel van hun eigen (en elkaars) kinderen.\r\n\r\nBeide bijzondere vrouwen dus en ik bof ontzettend dat zij allebei mijn moeder zijn! Voor iedereen die vandaag, om wat voor reden dan ook, niet met zijn/haar mama kan doorbrengen: een hele dikke knuffel van mij! En hopelijk heb je alsnog een fijne dag vandaag.\r\n\r\n<3 liefs, Malou

Geef een reactie